Dit moet je weten over total loss

Als je een ongeluk hebt gehad en je auto een flinke klap krijgt dan kan het maar zo dat je voertuig beschouwd wordt als total loss door de verzekeringsmaatschappij waarbij je een autoverzekering hebt afgesloten via Kizi. Maar wat betekent het eigenlijk als je auto total loss is en wat kun je hier precies aan doen? Lees er meer over in dit artikel! 

 

Wanneer wordt een auto als total loss beschouwd?

Een auto wordt als total loss beschouwd wanneer deze als total loss wordt beschouwd nadat er iets onverwachts is gebeurd. De maatschappijen die autoverzekeringen op Kizi aanbieden, bepalen dat een auto moet worden opgeteld wanneer de reparatiekosten van het voertuig plus de restwaarde hoger zijn dan de werkelijke contante waarde van het voertuig. Dus, hoe bepaalt je verzekering de waarde van een auto? Taxateurs schatten de reparatiekosten en bepalen vervolgens of de reparatiekosten van het voertuig, dit is inclusief zaken als kosten van vervangende onderdelen, restwaarde en arbeidskosten, meer zullen bedragen dan de daadwerkelijke waarde van de auto. Je kunt één keer naar je auto kijken en denken dat je niet snel achter het stuur zult kruipen, maar je verzekeringsmaatschappij beslist of je auto als total loss wordt beschouwd. Dus, wanneer je verzekering je auto ziet als total loss, welke waarde gebruiken ze dan? Ze zullen waarschijnlijk de werkelijke contante waarde van het voertuig gebruiken om de waarde van de auto te bepalen wanneer je voertuig total loss is.

 

Hoe wordt de totale autoverlieswaarde berekend?

De werkelijke contante waarde van je auto is het bedrag dat je autoverzekeringsmaatschappij je doorgaans zal betalen nadat het is opgeteld bij een gedekt verlies of ongeval. De waarde van de werkelijke contante waarde van je auto wordt bepaald door je autoverzekeringsmaatschappij op basis van de waarde vóór de aanrijding van je voertuig, minus je eigen risico. Een schade-expert kan de werkelijke contante waarde van je auto berekenen. Om dit te doen, evalueert de schade-expert de staat van je voertuig en maakt een schatting van de waarde op basis van het merk, model, jaar, kilometerstand en voertuigopties. De inruilwaarde van de onderdelen en het metaal, wat de restwaarde van de auto is, wordt berekend. Als het niet meer is dan de werkelijke contante waarde van de auto, wordt het als opgeteld beschouwd.

 

Wat gebeurt er als je auto total loss is en je geen schuld treft?

In situaties waarin een ongeval resulteert in een totaal verlies door schuld van een andere bestuurder, zal de verzekering van de in fout zijnde bestuurder je meestal de waarde van je total loss voertuig betalen. Maar wat gebeurt er als je auto total loss is en er helemaal geen andere bestuurder is? Als je auto onherstelbaar beschadigd is als gevolg van bijvoorbeeld een vallend voorwerp en je een uitgebreide dekkingsverzekering heeft, betaalt je verzekeraar je waarschijnlijk de contante waarde van je voertuig, minus het eigen risico. Natuurlijk zal dit over het algemeen niet gebeuren, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.